Friday, October 22, 2010

elak PMS dgn cara seronok

 kali ini tora nk share sket le khas buat kaum hawa 
kta kn salu je asa skt perot le emo le ada yg teruk muntah
bile je dkt nk period..so kt cni ada la cara seronok nk krgkan or ilangkan
kesakitan yg kta rasa tu

kajian dripada university western sydney, Australia yg pernah menajalankan kajian tentang gejala PMS (premenstrual syndrome) yg berlaku kpd wanita..rasa sakit perut yg melampau atau masalah sakit perut tegang memang menyakitkan. 


ada masanya, sampai tak boleh bangkit langsung! melalui kajian tersebut para penyelidik university itu mendapati salah satu cara utk mengatasi masalah tersebut adalah dgn menghabiskan masa bersama teman2 baik anda.  lakukan aktiviti yg menyeronokkan seperti menonton wayang, karoeke lepak minum di kedai mamak membeli belah dan sbg utk mengembirakan hati anda.  ia akan meningkatkan hormon serotonin dan inilah yg meredakan rasa tertekan dan skt perut yg dialami.  tapi ingt jagn lupa bw tuala wanita ekstra! manalah tau kn? hehe =)

p/s: PMS tu terjadi dlm dkt3 nk dtg period tu le..nsb le tora tak ada gejala skt yg truk sgt..syukur =)

9 comments:

  1. cane, sakit2 tu blh jalan.. aish?

    ReplyDelete
  2. gembira dengan kawan sambil tak lupa untuk bergembira dengan DIA.

    ReplyDelete
  3. kalau nak "p" sy mst suka mkn fastfood..hari2 lak tu..huhu

    ReplyDelete
  4. cik fia: kot kua tu skt pastu dah jenjaln lega trus kot hehe..mula tu je la skt sket hehehe

    aku fobia: hah apa tu =) madah berhelah ek kekekeke

    ReplyDelete
  5. yott: waa sesi membesarkan bdn le cmtu pilihan yg tpat plh fastfood hehe..

    ReplyDelete
  6. huhu, klu kite pk skit...mmg jd sakit la die.

    sy syg perut sy ;)

    ReplyDelete
  7. tapi kekadang kalau sakit sangat, takde mood jugak nak kuar la tora..:(

    ReplyDelete
  8. yanasham: haha yana ayat kamu best =) sy pn syg perot kempis syg ni hehe

    ReplyDelete
  9. yatre hayati: ha mmg tora pn piki cmtu tp penah la dlu skt3 pn kwn ajak tora kua tora ikt then pas tu mmg ilang skt

    ReplyDelete

sesi ramah mesra jgn malu jgn segan yer